Tuesday, July 29, 2008

粉紅童子<書展番外篇>

治治問:「爸爸,我同媽媽都放緊暑假,點解你仲未放既?」

XXXXX

電視新聞報導今年書展生意不錯,銷量最好的包括小說及甚麼甚麼。
治治告訴治媽:「嘩!爸爸好叻呀,D小說好好賣呀。」
治媽:「世界上有好多人都會出小說,唔係剩係爸爸寫架。同埋今年爸爸都冇書出。」

何止冇書出,我可是忙碌得連書展也沒有去。
自九二年書展出版<連環圖語言>開始,我每年都會因工作到書展去,單位依次是「次文化堂」、「麥嘜」、「鐵道館」。如果沒有記錯的話,今年是十多年來第一次缺席,唉。

PS:謝謝Poseidon、FUCC,還有陸偉昌的支持。
不論新手老手(詳見<卜洛克的小說學堂>),寫作真是一件很孤獨的事情。

3 comments:

9527 said...

滔哥,今日又係milk見到你有宣傳,正式上映果時要通知大家喎

Designed by Sio said...

你好,我想跟你分享我製作的一些澳門原創音樂MV BLOG,去看看啦,謝謝!

聽.心跳 MV

http://heartbeatmv.blogspot.com/

i believe MV
http://ibelievemv.blogspot.com/

奏鳴曲 MV
http://sonatamv.blogspot.com/

小雷 said...

阿滔很久沒見!唔知你仲記唔記得你有一本精美的畫集在我度呢,借了咁耐真是不好意思,當時粉藍童子好像還未出世!放心,我很小心保存的!找天出來吃個tea同埋俾返你先:-D BTW,早前丟了電話冇佐你contact,可以email返俾我嗎?THX >>>> thunderlittle666@yahoo.com.hk